Vrijwilligerswerk maakt je gelukkiger.

Wie tijd besteedt aan vrijwilligerswerk, bij bijvoorbeeld een sportvereniging, verzorgingstehuis of kerk, is een gelukkiger mens. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het huis moet aan kant, de kinderen naar de toneelles en hockey, de hond moet uitgelaten en dan moet er ook nog een voedzame maaltijd op tafel worden gezet. Geen tijd voor vrijwilligerswerk? Overweeg het toch nog maar een keer, want vrijwilligerswerk maakt je een blijer mens. Naast dat je natuurlijk anderen helpt en wat bijdraagt aan de maatschappij, blijkt uit cijfers van het CBS dat vrijwilligerswerk doen ook daadwerkelijk gelukkiger maakt.

Voor het onderzoek werden van 2013 tot en met 2018 gegevens verzameld van ruim 45.000 personen van 15 jaar en ouder. Bijna de helft van deze groep Nederlanders gaf aan zich minstens één keer per jaar als vrijwilliger in te zetten.Van alle vrijwilligers zegt 91 procent gelukkig te zijn, terwijl dat aantal bij niet-vrijwilligers blijft steken om 85 procent. Sterker nog, onder de vrijwilligers beoordeelt 2,1 procent hun leven met een 5 of lager. Bij niet-vrijwilligers is dat het dubbele: 4,2 procent. Dus, concludeert het onderzoek, vrijwilligers zijn over het algemeen gelukkiger.

„Ook zijn ze meer tevreden met hun eigen leven, sociale contacten en psychische gezondheid, en scoren ze hoger op de persoonlijke welzijnsindex dan degenen die geen vrijwilliger zijn”, aldus de onderzoekers van het CBS. Vrijwilligerswerk is diepgeworteld in de Nederlandse samenleving. Veel mensen zien het zelfs als de smeerolie die de samenleving draaiende houdt. Het is dan ook niet gek dat het aandeel vrijwilligers in Nederland hoog is vergeleken met andere landen.

Toch is er volgens Mark Molenaar, communitymanager bij Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV), altijd behoefte aan extra vrijwilligers. „Er is steeds meer te doen. Denk bijvoorbeeld maar aan de vergrijzing en tekorten in de zorg”, zegt hij. Het beginnen aan vrijwilligerswerk is volgens hem ook makkelijker dan het voor sommigen misschien lijkt. „In elke gemeente en op elk vlak is er vrijwilligerswerk te doen.

Bel de lokale vrijwilligerspunt en vraag wat de mogelijkheden zijn. Of vraag eens aan vrienden wat zij aan jou waarderen. Bij die kwaliteiten kan je passend vrijwilligerswerk vinden.” Molenaar kan niet genoeg benadrukken dat vrijwilligerswerk een belangrijke bron van geluk en plezier kan zijn naast de dagelijkse baan. „Vraag rond, kijk om je heen in de buurt, stap op mensen af en ga ervoor. Vrijwilligers zijn onmisbaar.”

Meer informatie is te vinden op:https://www.metronieuws.nl/in-het-nieuws/2020/02/vrijwilligerswerk-maakt-gelukkiger/ (Tevens bron)